Cafeaua a fost introdusa pentru prima data in Mexic de catre spanioli, in zona Sierra de Atoyac, majoritatea fortei de munca pentru culesul cireselor fiind adusa din regiunea Montaña Alta, cea mai saraca zona din Guerrero. Acei muncitori au luat in buzunarele lor cafea de pe marile plantatii din Atoyac, inmultind-o, samanta cu samanta, in gospodariile lor.
In zilele noastre, zona este in continuare marginalizata din cauza saraciei, rata de migratie catre statele nordice sau SUA fiind foarte ridicata. In fata lipsei de oportunitati si a cererii tot mai ridicate de stupefiante in partea de nord a tarii, Montaña Alta a cazut in capcana traficului de droguri, punand statul Guerrero intr-o lumina total nefavorabila, a carei perceptie este dificil de depasit. Din cauza acestui context, putine companii au avut curajul sa investeasca in zona privind achizitionarea de cafea. Aceasta este cumparata aproape integral de catre o singura companie privata care vinde, apoi, unei alte mari companii internationale. Acest monopol a stabilit preturi foarte mici pentru cafea, determinand o lipsa generala de interes in aceasta directie.
In anul 2017, Ensambles Cafés Mexicanos a inceput in zona un proiect orientat catre cafeaua de specialitate, condus de catre Miguel Guevara. Agronom originar din Montaña Alta, acesta a colaborat indeaproape cu producatorii din regiune pentru a imbunatati calitatea cafelei produse si pentru a facilita accesul acestora la diferiti cumparatori. Miguel sustine cursuri de cules selectiv si tehnici de procesare. De asemenea, sustine proiectul prin obtinerea de fonduri regionale pentru a finanta amenajarea de pepiniere si paturi de uscare, pentru a construi spatii pentru depozitarea cafelei etc.
Primii caficultori care s-au alaturat proiectului au fost niste femei ai caror soti au plecat in nordul tarii, la munca. Ele au denumit proiectul Juba, cuvant care in dialectul mephaa inseamna „munti”. In decursul a 5 ani, datorita pretului mai ridicat oferit partenerilor, Juba a crescut de la 5 la 70 de familii de caficultori.
Un pilon important in industria cafelei de specialitate la origine il constituie controlul calitatii si separarea loturilor, de aceea este esentiala existenta laboratoarelor in zone cat mai accesibile si apropiate de culturile de cafea. In anul 2022, Ensambles a infiintat 3 laboratoare in Montaña Alta, la altitudini in concordanta cu recolta.
Producatorii pot sa aduca mostre din recoltele lor, pentru care primesc feedback direct si indicatii pentru a-si imbunatati recoltele de la analistii si degustatorii din cadrul proiectului. Criteriile de evaluare urmaresc nivelul umiditatii, randamentul productiei si calitatea cafelei in ceasca. Din echipa de specialisti a proiectului fac parte Rebecca si Barat, doua femei indigene care pot stabili mai usor relatii de incredere cu producatorii de cafea din zona.
O alta miscare de succes facuta anul acesta de echipa Ensambles a fost obtinerea unui spatiu la radioul local, unde si-a anuntat prezenta si prezentat activitatea, atat in limba spaniola, cat si in dialectul mephaa. Astfel, avand acces la informatie si atrasi de pretul mai ridicat oferit de Ensambles, tot mai multi caficultori si-au adus mostrele de cafea la laboratoare, numarul municipalitatilor din cadrul proiectului Juba dublandu-se fata de anul trecut.
Indii, care in dialectul mephaa inseamna „jaguar”, este lotul votat ca cel mai bun din Guerrero in urma sesiunilor de cupping din acest sezon. Precum jaguarul, un simbol cu importanta ritualica in zona, aceasta cafea este puternica si unica, provenind din cele mai indepartate paduri, unde sacrul animal si-a trasat urma, imbelsugand pamantul in care arborii de cafea au prins radacini.
Astazi, regiunea Montaña Alta se caracterizeaza prin productia de cafele aproape exclusiv procesate natural, ceea ce este rar in Mexic, cu peste 90% din totalul de cafea exportata fiind procesata prin spalare.
Livrarea se face prin Fan Curier, in 1-2 zile de la preluarea comenzii de curier. Transportul este gratuit pentru comenzile peste 140 lei.
Suport clienti
Luni - Vineri 7:30 - 17:00
Sambata 8:30 - 16:00
Duminica 9:00 - 15:00